Intervju med skådespelaren

IIRIS LAANEOKS i föreställningen Århundradets kärlekssaga

 

  • Skådespelare
  • Dansare
  • Eldartist
  • Född och uppväxt i Tallinn, Estland

 

"Att bo med en annan stark individ eller att hålla ihop en familj är inte enkla uppgifter, så vi tar det med en stor sked humor, som Märta Tikkanen bjuder på. "

Om

 

Om vägen till teater

 

När Iiris Laaneoks var 10 år gammal spelade hon tillsammans med systern barnroller på en liten teater i Estland. ”Vi hade en bra lärare, men de vuxna i gruppen var i min uppfattning alldeles för seriösa, vilket ledde till att jag började skämta på deras stora möten. Det var inte uppskattat av alla, men för mig var de som skrattade den bästa publiken jag någonsin hade haft.“ säger hon.

Sedan var Iiris fokus friidrott, efter en tid dans, som förde henne tillbaka till teatern. Mellan 2009 och 2011 studerade Iiris på en teaterskola i Estland, för att sedan börja på scenkonstutbildningen på Valla Folkhögskola i Linköping.

 

Om vägen till Århundradets kärlekssaga

 

“Under sista året på scenkonstutbildningen fick jag två mindre engelskspråkiga roller i olika slutproduktioner. “Jag tänker, letar fortfarande efter något mer till dig..,” sa min mentor. Till slut hittade hon. Valet av boken, som i början var bara en chansning, blev en motiverande utmaning som ledde till att vi arbetade med ett utdrag av stycket.” säger Iiris.

 

”För mig är Århundradets kärlekssaga en av de starkaste och modigaste diktromanerna genom åren. Den uppväcker många känslor, något stort rör sig bakom texten. Är det alla våra vandrande tankar och röster samlade i en dikt?”

 

Om och om, men genom en ny vinkel - för vem?

 

”Intressant för ungdomar, mycket relevant för vuxna. Att bo med en annan stark individ eller att hålla ihop en familj är inte enkla uppdrag så vi tar det med en stor sked av humor, som Märta Tikkanen bjuder på. Klart, att folk som har läst boken borde se föreställningen, men också de som inte har hunnit. Det här är en möjlighet att se texten i en annan form, men också en möjlighet att se på teater i en annorlunda form.”

Iiris Laaneoks vill med sitt unika uttryck och berättarstil framföra en historia som är välkänd för många genom sitt angelägna ämne.

 

Om Märta Tikkanen

 

”Tidigt dolde jag min sårbarhet för dej. Hur skulle jag kunna göra dej så ont att jag lät dej förstå hur ont du hade gjort mej.”

 

Märta Tikkanen berättar om kvinnor som vill värja sig för mannens possessiva dyrkan, skydda sin privata sfär och verka i sammanhang utanför familjen.

Märta Tikkanen föddes 1935 i Helsingfors. Hon blev färdig filosofie kandidat 1958 och har bland mycket annat arbetat som redaktör vid Hufvudstadsbladet, lektor vid Drumsö svenska samskola, rektor för Helsingfors svenska arbetarinstitut 1972-1979 samt kolumnist i ett flertal tidningar och tidskrifter. Märta Tikkanen var i sitt andra äktenskap gift med Henrik Tikkanen som avled 1984. Tikkanens böcker har översatts till 21 språk. Mest översatt är Århundradets kärlekssaga, 19 språk och år 2005 till samiska.

Källa: http://litteratur.sets.fi/

 

SCENKONSTNÄTVERKET DONYA, April 2017.

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved